Tidlige og sene symptomer på cystenyrer

Når cysterne begynder at vokse i nyrerne, kan der opstå flere problemer:

• højt blodtryk
• smerter
• blod i urinen
• nyresten
• urinvejsinfektioner
• nedsat nyrefunktion

Højt blodtryk (hypertension)

Højt blodtryk kan ofte være det første tegn på cystenyrer. Dog kan forhøjet blodtryk være fulstændig symptomfri og personen føler sig ”rask”. Da det er skadeligt for nyrerne at gå med et ubehandlet højt blodtryk, så det er af den største betydning, at de, der har cystenyrer, har et velreguleret blodtryk.

Smerter

Smerter i bughulen, i siden eller i den nederste del af ryggen kan være et tidligt symptom på cystenyrer. Smerten kan til tider være intensiv og vedholdende, men er ofte diffus og af kort varighed. Almindelige årsager til smerter i forbindelse med cystenyrer kan være, at en cyste bliver større, eller at den brister og medfører en mindre blødning. Smerten kan også skyldes nyresten (se nedenfor).

Blod i urinen (hæmaturi)

Blod i urinen kan være et andet tidligt symptom på cystenyrer. Det kan nemlig skyldes en cystebrist og resultere i smerter, der til tider kan være udtalte. Det er dog sædvanligvis ikke et alvorligt problem. De fleste tilfælde løser sig af sig selv i løbet af en uges tid uden behov for behandling. Det er dog vigtigt at kontakte sin læge hvis man opdager blod i urinen.

Nyresten

Cystenyrer øger risikoen for nyresten. Mindre nyresten kan passere ud af nyrerne uden at give symptomer, men større sten kan blokere urinlederen (det rør, der forbinder nyren med urinblæren) og give problemer. Det kan være intensive smerte i ryggen eller i siden af bughulen, utilpashed, behov for at tisse oftere end normalt eller blod i urinen.

Urinvejsinfektioner (UVI)

Urinvejsinfektioner inddeles i to grupper – nedre og øvre urinvejsinfektioner. En nedre infektion udvikles i urinblæren eller urinrøret. En øvre urinvejsinfektion skyldes en nedre infektion som spreder sig til urinlederne og eventuelt nyrerne. Cystenyrer øger normalt risikoen for at udvikle øvre urinvejsinfektioner. Symptomer kan være feber eller kulderystelser, utilpashed, opkastninger eller diarré. Ved cystenyrer er det vigtigt at behandle en urinvejsinfektion for at stoppe smittespredning til cyster i nyrerne.

Nedsat nyrefunktion (kronisk nyresygdom (CKD))

De fleste med cystenyrer vil lidt efter lidt miste en del af deres nyrefunktion således at nyrerne til sidst ophører med at fungere. Tab af nyrefunktion, forårsaget af nyreskade, kaldes kronisk nyresygdom (CKD, Chronic Kidney Disease). CKD plejer ikke at give symptomer, før sygdommen har nået et fremskredet stadium. Oftest ses først symptomer når der kun er 25 procent tilbage af den oprindelige funktion. Symptomer på nyresvigt er mange og kan være bl. a. træthed, nedsat appetit og vægttab, hævede ankler, fødder eller hænder, åndenød, et øget behov for at tisse, specielt om natten, hudkløe, utilpashed, erektil dysfunktion, udeblivende menstruation og koncentrationsvanskeligheder.

 

UDDYBNING

Uddybning af forskellige
stadier af nyresygdom.  

Forskellige stadier af nyresygdom

Nyresygdom inddeles i forskellige stadier i forhold til nyrefunktionen. CKD1 er første stadie, hvor man stadig har normal nyrefunktion, men der er alligevel tegn på nyresygdom, for eksempel at en ultralydsskanning kan have påvist cyster på nyrerne. CKD5 er sidste stadie – terminalt nyresvigt, hvor nyren stort set ikke har nogen funktion tilbage.

1_Tabeller_njurfunktion_DK

Ofte giver nedsat nyrefunktion ikke symptomer før nyrefunktionen er betydelig nedsat svarende til det som også kaldes CKD4. På dette tidspunkt er der sket alvorlig skade på nyrerne som ikke kan genoprettes. Dette understreger netop vigtigheden af forebyggende behandling i tide (så som behandling af forhøjet blodtryk) for at forlænge tiden til den alvorlige nyrefunktionsnedsættelse indtræder.