Indvirkning på andre organer

Cystenyrer kaldes for en nyresygdom, fordi det som regel er nyrerne, der påvirkes mest. Men det er egentlig en sygdom, som også kan påvirke andre organer i kroppen. Det er dog ualmindeligt, at selve funktionen forringes i andre organer end nyrerne.

Lever

En del personer med cystenyrer får også cyster i leveren. Hvis der dannes mange cyster i leveren, kaldes det for polycystisk leversygdom. Cysternes antal og størrelse kan føre til en form for trykkende fornemmelse i den øverste del af maven/bughulen samt en tidlig mæthedsfornemmelse. Der kan være risiko for, at cysterne brister, og der kan opstå en lille blødning og en cysteinfektion. Med tiden bliver cysterne ofte flere og større, men det er yderst sjældent det fører til nedsat leverfunktion

Åreknuder i hjernens blodkar (cerebral aneurisme)

Åreknuder i hjernens blodkar er sjældent, men forekommer hos ca. 8 procent af personer med cystenyrer. Åreknuder er en unormal udvidelse af hjernens blodkar, som kan medføre bristning og dermed hjerneblødning. Personer, der har en slægtning med cystenyrer, som har været ramt af en hjerneblødning, har en øget risiko for selv at blive ramt. Lægen bør i så fald tage stilling til, om der bør foretages en scanning af hjernens blodkar.

Udposninger på tarmen

Sygdommen kan i nogle tilfælde medføre udposninger på tarmen (divertikler). Disse kan blive betændte, hvilket kan medføre smerter, forstoppelse eller diarré. Der er også en risiko for en mere alvorlig infektion. Det er derfor vigtigt at søge læge ved tarmproblemer.

Brok

Cystenyrer kan øge risikoen for bugvægsbrok. Det kan opleves som en fornemmelse af tyngde eller smerte i bughulen, og dele af tarmen kan danne en udposning under huden. Hvis brokket (udbulingen) bliver indeklemt, kan det føre til tarmslyng, der plejer at vise sig i form af stærke evt turevise smerter, utilpashed og opkastninger.