Sjælen har behov for næring

Præcis som kroppen skal aktiveres, har sjælen også behov for næring. Giv dig tid til at gøre det, du kan lide og har det godt med. Lad ikke sygdommen optage al din tid og alle dine tanker.

Fortæl, hvordan du har det, og hvilke tanker du gør dig omkring sygdommen og fremtiden. På den måde kan andre være en støtte.

Anna var 36 år, da hun fik at vide, at hun har cystenyrer, præcis som sin far og sin søster. Hendes filosofi har været at være åben om det, fortæl, hvordan du har det, og hvilke tanker du gør dig omkring sygdommen og fremtiden. På den måde kan andre være en støtte.

– Man skal være ærlig over for sig selv og sine omgivelser. Forklar andre, hvordan sygdommen påvirker dig. Forklar, hvordan nyren ser ud og virker, og at det er der, du har problemer. Giv dine nærmeste en chance for at være der for dig. Jeg ville gerne have vidst det, hvis en af mine nærmeste havde en sygdom. Det gør relationen dybere, siger Anna.

 

Via praktiserende læger og nyreambulatorier kan man få henvisning til socialrådgiver og psykolog. Vær ikke bange for at bede om hjælp. Studier viser, at over halvdelen af de mennesker, der får beskeden, at de har cystenyrer, rammes af en let eller middelsvær depression. Læs mere i kapitlet ”Kroppen og sjælen”.