Når nyrerne svigter kan der være behov for råd fra en diætist

Nyrerne har en central rolle i kroppen. Her filtreres hvert døgn 1.500 liter blod. Nyrerne renser blodet og regulerer blandt andet væske- og saltbalancen.

Når nyrefunktionen bliver dårligere, påvirker det derfor mange dele af kroppen. Blandt andet forringes evnen til at skille sig af med fosfat, og kalkindholdet (calcium) stiger. Til at begynde med kan kroppen kompensere for dette, men på sigt kan det føre til en form for knogleskørhed og kan give forkalkning af blodkar.

Ved nyresygdom – og når den pågældende endnu ikke er i dialysebehandling – kan det i nogle tillfælde anbefales at skære ned på den daglige indtagelse af protein (æggehvide) i kosten. Mindre proteinindtagelse nedbringer mængden af fosfat i blodet og kan i nogle tilfælde måske bremse sygdomsudviklingen.

Hvor meget, man skal skære ned på proteinindtagelsen, varierer fra person til person. Det bedste er derfor at få en diætist til at hjælpe med en kostvejledning, så den bliver individuelt tilpasset.

At skære ned på saltindtagelsen er et råd, som gælder for alle med en nyresygdom. Årsagen hertil er nyrernes vigtigste funktion: at styre salt- og væskebalancen i kroppen. Er der for meget salt i kroppen, sørger nyrerne for, at det tisses ud. Men hvis nyrernes evne til at kunne klare denne opgave forringes, bliver der for meget salt tilbage i kroppen. Dette salt vil binde væske i kroppen, hvilket øger væskevolumenet i blodkarrene, og blodtrykket stiger. Hjælp derfor nyrerne og blodkarrene ved at skære ned på saltindtagelsen.

Fakta om protein

Protein – eller æggehvidestof – er en af kroppens vigtigste byggesten. Derfor skal man, hvis man skærer ned på proteinindholdet i maden, stadig sørge for at få den slags proteiner, som kroppen ikke selv kan producere (de såkaldte essentielle aminosyrer). Det er derfor vigtigt at gå sin kost igennem med sin diætist og læge, så proteinindtagelsen hverken bliver for stor eller for lille.

Eksempler på mad med højt proteinindhold er: fisk, kød, æg samt mælk og andre mejeriprodukter.